Düşünce Terbiyecisi Olmak…

Iyi düşün iyi yaşa, size ne ifade ediyor? ‘Evet çok doğru’ mu diyorsunuz yoksa ‘Yok ya safsata’ mı diyorsunuz. Bu soruya cevabınız her ne olursa olsun yazımı okumanızı tavsiye ediyorum. Özellikle safsata olduğunu düşünenlerdenseniz fikriniz değişebilir.

Düşünmek nasıl bir eylem hiç düşündünüz mü? Hahaha, burası komik oldu düşünmeyi düşünmek. Peki aranızda düşünmeyi durdurabilen var mı? Herhalde günlük hayatta bu çok zor. Sadece rutin işlerimizi yaparken, ya da çok dikkatle bir işi takip ederken. Kısacası An’da kalırken düşünmeyi durdurabiliriz. Ayrıca, meditasyonla da bu mümkün. Peki düşünme sonucunda ortaya çıkan düşünceler, o düşüncelerin kaynağı inançlar, bunlar ne işe yarıyorlar sizce? Niye varlar ki olmasalardı ne olurdu? Ne kadar çok soru sordum ben de bu yazıda değil mi? Ama doğru sorulan soru hayat kurtarır, şimşekler çaktırır, farkındalık artırır. Profesyonel bir Koçun en önemli silahıdır; doğru zamanda, doğru soruları sormak.

Şimdi yukarıdaki soruları cevaplamaya çalışayım. İnançlarımız düşüncelerimizi doğurur, düşüncelerimizde hayatı nasıl yaşayacağımızı belirler. Düşüncelerimizin dışa vurumu da ifade gücümüzdür, kurduğumuz cümleler, kullandığımız kelimelerdir. Genelde düşüncelerimizle bağlantılı cümleler kurarız. Bazen de o an düşünmesek de ya da gerçekten inanmasak da aslında kalıplaşmış inançların oluşturduğu, kalıplaşmış cümleler kurarız.
Örneğin :
Hayat çok zor : Halbuki senin için o kadar zor olmayabilir. 
Ekmek aslanın ağzında : Belki de çok şanslısın para hep ayağına geldi, çok kolay iş buldum ve rahat çalışıyorsun. 
Anlatmak istediğim genelde toplumun bizden beklediği ve alıştığı cümleleri de kurarız inanmasak da doğruluğuna. Ama bilmeliyiz ki ağzımızdan çıkan hayatımıza gelir. Bu sebeple inandığımız ile söylediğimiz aynı olmalıdır.Pozitif anlamda birbirini desteklemelidir.

Şimdi bunları neden yazdım biliyor musunuz? İnançlar hayatın yaratıcıları, neye inanırsan onu yaşarsın. Düşünceler de inançların destekçisi. Hayatla ya da başımıza gelecek bir olay ile ilgili ne düşündüğümüz çok önemlidir.

Bunu yaparken analiz ettiğim bir kaç zararlı olan düşünce yapısı var ;

1. Çok beklenti içine girmemek ve sonrasında üzülmemek için ” Ben olabilecek en kötü olanı düşüneyim ki, iyi olursa sevinirim. Kötü olursa da kendimi alıştırmış olurum ” düşünce yapısı. Kötü olanı düşünüp bunu söyleyince hayatınıza bunu çekiyorsunuz, uzak durun lütfen

2. Kaderci bir düşünce yapısı ile çabalamadan, inanç oluşturmadan ne olacaksa olsun deyip şapkadan tavşan çıkmasını bekleyerek yaşamak. Kendi gücünü kullanmamak. ‘Napalım canım kader işte yapacak bir şey yok’ düşünce yapısı. Kader çabaya hayran, çabalamaktan asla vazgeçme.

3. ” Aman beni mi  bulacak güzellikler ben de şans mı var? ” değersizlik inancı ve haketmediğine inanan düşünce yapısı. Her şeyin en güzelini hakediyorsun çünkü çok değerlisin. Bu güzelliklere sahip olanlardan daha mı az değerlisin? Hiç sanmıyorum, her şey gücünü kullanmayı seçmenle ilgili.

Bu örnekleri çoğaltabiliriz. Okuyunca sizin de aklınıza hem kendi hem de çevrenizdeki insanların kullandığı cümleler gelmiştir. İşte düşünce terbiyecisi olmak burada başlıyor. Aynı eli belinde, sopalı-sarıklı amca gibi düşünceleri bir bir hizaya getirmeliyiz. Okuduğunuz kitaplar, çekim yasası, iyi düşün iyi yaşa felsefesi… vb konularda öğrendiklerinizi hayat geçirmez ve düşüncelerinizi bu yönde terbiye etmezseniz hepsi size işte safsata gelecektir.

Aynı döngüsel hayatı yaşarken kendinize ben neden hep bunları yaşıyorum diyorsanız ? Bilin ki bir şeyleri değiştirmenin zamanı gelmiş. Ve bunun güzel yanı kimseyi değiştirmeden sadece siz değişince bütün her şeyin değişeceğidir. Bunun için önce inançlarınıza bir göz atın. Nelere inanıyorsunuz ;
-Para çok zor kazanılır
-Bu devirde iş bulmak zor, ya da
-Artık evlenilecek birini bulmak zor

Bütün bunlar bizim kendimize dikte ettiğimiz inançlar. Hepsini değiştirebilirsiniz. Bunun için ısrarla bu inançların terslerini tekrar etmelisiniz. Her yerde bulabileceğiniz olumlamalarla bunları değiştirme yönünde büyük bir adım atabilirsiniz. (Bunun için yazının sonunda bir hediye sizi bekliyor!) Olumlamaya rağmen düzelmeyenler için Profesyonel destek alıp kök inanç çalışmaları yapabilirsiniz. ThetaHealing ya da Kök İnanç Kazma… gibi

Özetle, inançlar ve düşünceler birbirini beslerler. İnandığın şeyi düşünmek ve sonucunda da doğru dile dökmek çok önemli. Gücümü biliyorum, istediğim hayatı yaşamak istiyorum diyorsanız, düşüncelerinize ve sonucunda ortaya çıkan cümlelerinize dikkat etmeniz gerekmektedir. Olumsuz düşüncelere kapılmayın, olumsuz kelimeler- cümleler kullanmayın. Hayatınızı büyük anlamda şekillendiren bilinçaltımız olumlu olumsuz ayrımını bilmiyor. Ne düşünürseniz hayatınıza getiriyor. Aman dikkat, sırf ortama uymak ve tuhaf karşılanmamak için olumsuz söylemlere katılmayın ve o cümleleri tekrarlamayın. Artık yeni bir göreviniz var, ağzınızdan çıkanları sadece kulağınızla değil benliğinizle de duymak ve onları terbiye etmek. Düşünün ki çok büyük bir güç var ve bunun tek görevi ağzımızdan çıkanları gerçeğe dönüştürmek.Nasıl geliyor kulağa? İnanın bu böyle.

İsterseniz bir deneyin, bu yazının altına mail adresini yorum olarak yazanlara kendi sesimle kaydettiğim olumlamaları atacağım. 21 gün boyunca bunları gece yatmadan önce kulaklık ile dinleyip ağzınızdan çıkanları da bu yazı da anlattığım gibi dikkat ederseniz. Harika gelişmelerle karşılaşacağınızın garantisini verebilirim.Hadi var mısınız? Denemesi sizden ses kaydı benden bekliyorum mail adreslerinizi…

Sonsuz Sevgilerimle

Nihal

Yazma Anı : Homealone-Fin

nihal altunsüzer
Yazar Hakkında

1978 Adana doğumlu, evli ve 2 çocuklu biriyim. 2022’de ailemle Amerika’ya taşındık. Çukurova Üniversitesi’nden mezun oldum, 16 yıl yöneticilik yaptım. Profesyonel yaşam ve öğrenci koçuyum. 2022’de aile içi iletişim kitabımı yayımladım. Çalışmalarımı ve eğitimlerimi online sürdürüyorum.

“Düşünce Terbiyecisi Olmak…” üzerine 47 yorum

  1. Çok güzel bir yazı olmuş elinize sağlık.
    insan hayati hep olumlu düşüncelerle beslenebilir mi?
    yasam da korku,üzüntü, stres, kaygı, yaratan olaylar karşında insanlar doğası gereği bu tür duygu ve düşüncelere de kapılır.
    bunlar uzun ve kısa vadeli
    olabilir. Ancak yaşamın gerçeğini değiştirir mi?. Bunlar hayatimizda hep olacaktir ve sizin dediginiz gibi sadece olumlu düşünüp bunların önüne geçebilmek mümkün müdür?
    An’da kalırken veya meditasyonla düşünmeyi nasıl durdurabiliriz ki? insan bu durumda bile “düşünmedigini düşünmez mi?”.
    inançlar da 22
    selamlar

    Cevapla
    • Evet Temel bey olumsuz şeyler yaşanılabilir ama hep olumlu düşüncelerle beslenebilir. Zaten bu gerçekleştirilirse yaşamda yaşanan olumsuzluklar da çözülür. Size Pierre Franch Rezonans Kanunu kitabını öneririm. Katkınız için teşekkür ederim

      Cevapla
  2. Neyin yerine ne koyarsan o olur. Yaşamımı düzelten sihirli cümlemdir ve arkasından senin varlığın bu yeryüzünde çok büyük gelir. Alışılmış kurallara aykırı yaşam felsefem olsa bile onun olumsuzlugunun faydalarını da görmek bana ayrı bir güç verir. Bir eylemi gerçekleştirmek için zor diye birşey yok üşengeçlik var ve bu üşengeçligi de en çok düşüncelerimizi değiştirmemede yapıyoruz ve sonuç olarak ortaya önyargılı yaşamın monotonluguna inan birey ortaya çıkıyor. Ve mıknatıs gibi bunu da topluma çekiyor. Toplum o bireyle bütünleşince de düşünce tembeli olmaktan da şikayet etmiyor .

    Cevapla
    • Çok güzel ifade etmişsiniz. Katkınız için teşekkür ederim Üşengeçlik aslında egonun tuzağı, sizi değişim yaratmayın diye engelliyor. O tuzaktan kurtulunca insan istediği hayatı yaratmak için özgürleşebiliyor. Sevgiler ????

      Cevapla
  3. Her zamanki gibi harika bir yazı bazen istemeden olsa hücum eden bazı düşünceler oluyor acıkcası hemen tersini düşğnmeye çalışıyorum???? ses kaydınızı bemde istiyorum umarım gec kalmadım

    Cevapla
  4. Çevremde olumsuz bir tepkiye ya da yargıya neden öyle düşünüyorsunuz şöyle de olabilir diye olumlama yapıyorum. Ama benim için insanlar bunu yapmıyor. Dil ucuyla bir temenni dile getiriliyor, bu da benim sözüme karşılık olarak cevap veriliyor. Hıh şeklinde bir ifade ile karşılaşıyorum özellikle en yakınlarımdan. Olmasını istedikleri şeyler için hiçbir emek vermeyip de sizi eleştiren insanlar olması sizi de ister istemez olumsuzlaştırıyor. Yazınız harika teşekkür ederim. Olumlama yapmaya devam edeceğim inatla ???? Kayıttan bana da gönderirseniz çok memnun olurum.

    Cevapla
    • Siz kendiniz için olumlu cümleler kurun. Önemli olan sizin içinizden ve ağzınızdan çıkanlar. Bunlar size geri dönecek. Kayıt için mail adresi rıca ederim. Sevgilerimle ????

      Cevapla
  5. Çok doğru ama malesef arada bir eskiye gidip acı ile isyana düşüyoruz aslında ger ne olduysa o hayırlıdır ama bi kabullenemiyoruz işte

    Cevapla
    • Evet, çok güzel yazmışsınız kritik olanlardan biri de bu. Ne olursa olsun şükür enerjisinde olup kabule geçmek. En güzel yaratımlar bu enerjide oluyor. Katkınız için teşekkür ederim ????

      Cevapla
  6. Nihal Hanım, Eminim ki her okuyan ifadenizin içinde kendini görecek ve farkındalığı ile kendisi için bir kazanım sağlayacaktır.
    Kendi adıma çok teşekkür ederim

    Cevapla
  7. Kendimi buldum her okuduğum kelımelerde kendı içime dışıma zamana meydan okudum gözlerımın önünde an ve an canlandı evet işte bu şu sekılde oldu böyle olması gerekıyordu dedim ve en çokta kendımden çok çok çok özür dileyip bu gece barıştım hayatımın merkezinde ben varım ben bu dünyadan değilim dünya benim içimde ..benimlede mail ile irtibatta olurmusunuz belkıde hep benımlesınız ????

    Cevapla
  8. Sevgili Nihal, harika bir yazı ellerine sağlık.. geç kalmadıysam.. mailimi veriyorum:) sevgiler Pınar (coach Talks)

    Cevapla
  9. Merhaba öncelikle emeğinize sağlık instagram sayfamda yeni keşfettim sizi yazinin sonunda ki hediyeniz için umarim geç kalmadim email:nevinaral08@hotmail.com
    Sevgiler..

    Cevapla
  10. Zevk ve merakla okudum . Çok güzel açıklamışsınız , değerli paylaşımınız için teşekkürler , takipte olacağım .

    Cevapla

Yorum yapın