Otorite ile ilişki durumu : Karışık !

Yıllar önce biri bu yazdığım yazıyı yazsa ve ben bir şekilde görsem muhtemelen ‘Nasıl ya ne alakası var, otorite falan başka konu mu bulamamış’ derdim. Eğer siz de içinizden bu cümleyi geçiriyorsanız hemen bir açıklık getireyim. Otorite ile kurmuş olduğunuz ilişki hayatta tatmin olmak ve huzurlu hissetmek için sandığınızdan çok daha önemli. Çünkü bulunduğunuz her ortamda ego sizi korumak adına, itina ile otoriteyi tespit edip siz fark etmeden durumu ele almaya çalışıyor.
Sonra ne mi oluyor, durun bir kaç örnek vereyim

1. Asi kişilik
2. Başarısız Öğrenci
3. Sürekli iş değiştiren çalışan
4. Ekibin ahengini bozan kişi
5. Ortamda ön plana çıkan kişilere gıcık olan kişi
(kendi lider olamazsa sonrasında da ortamı terk eden kişi)
6 Muhalefet kişi
7. Kurallara alerjisi olan kişi ☺️
8. İnisiyatif alma canavarı
9. Görünmez kişi (otorite beni fark etmesin isteği) ….vb

Bunlardan biri olduysanız bir ortamda işte şimdi bu yazdıklarım sizi de ilgilendiriyor demektir. Haa ben mi hangisiyim söylemem gizli ????

Otorite ile ilgili problemim olduğunu Aykut Oğut & Esra Banguoğlu Oğut’tan Koçluk Eğitimi alırken fark ettim. Bunun bir sorun olduğundan haberim bile yoktu. Sonra hayatımı bu anlamda büyüteç altına almaya karar verdim. Uzandım koltuğa ve indim çocukluğuma… Hadi buyurun gelin başlıyoruz.
İlk otorite anne ile başlıyor. Otorite, karar verici ya da kararlarınızı etkileyici güçtür ortamda. Hangi ortamda olursak olalım hep bir otorite vardır. Evde anne – baba, okulda öğretmen, işte yöneticiniz, sokakta oynarken oyunu kuran çocuk… gibi. Farkında olalım olmayalım bulunduğumuz her ortamda ego otoriteyi algılar ve otorite ile ilişki durumunuzu geçmişte taaa çocukken almış olduğunuz karara göre şekillendirir.
Benim otorite ile ilgili çocukluk kararlarım;

– Mükemmel olmalıyım,
-O söylemeden her şeyi yapmalıyım (yüksek bir öngörü ile),
-Hata yapmamalıyım,
-Muhakkak başarılı olmalıyım kesinlikle beni fark etmeli ve farklı bir yere koymalı…

Bu aldığım kararların getireceği davranışları otoriteden görmediğim zaman başlıyordu anlaşmazlıklar ve ben bu çatışma ortamında mutsuz ,verimsiz ve huzursuz bir şekilde var olmaya çalışıyordum.Daha da olmazsa ortamı terk etmek zorunda kalıyordum. Bu da fevri kararlara, belki de çok fayda göreceğim bir ortamdan ayrılmama sebebiyet veriyordu. Bu bazen bir eğitim ,topluluk bazen de çalıştığım işim bile olabiliyordu.

Bu çocukluk kararlarını yazmak çok kolaydı ama tespiti çok uzun bir süre aldı diyebilirim. İçimdeki Çocuk Egzersizi (çok faydalı bir çalışmadır ego çalışmaları için harikadır) yaptım, her ortamdaki otorite kimlerdi belirledim ve ilişkilerimi inceledim. Baktım ki hep aynı paterni sergiliyorum. 1 günlük bir eğitimde eğitmene yada 2 saatlik bir toplantıda moderatör kimse ona… Çok komikti ve ben hiç farkında değildim.
Her şey Annemle başlamıştı. Aklımın ilk kendinde olduğu yıllara gittim ve baktım annem, sonra ilkokul öğretmenim ve sonra kurumsal hayattaki ilk yöneticim. Bunlar kendi alanlarının örnekleriydi.
Annem : Hata yapmama ve mükemmeliyetçilik
Öğretmenim: Takdir ve övgü alma ile diğerleri arasında farklı hissetme isteği
İlk yöneticim: İnisiyatif alarak onun yetkisini esnetmeye çalışma, güç savaşı
Bunları fark ettim sonra mı ne oldu? İlk olarak hayatıma çektiğim her kişinin benim yaratımım olduğunu kabul ettim. Sonra ortamdaki otorite kimse ona saygı duydum. Onun olumlu yanlarını parlattım gözümde, pozitife odaklandım. Bu arada bir şey bulamıyorum demeyin bu bakış açısı ile muhakkak bir şey bulursunuz. Hadi diyelim ki olmadı, saygı duymakta zorlandığım biriyse onu olduğu gibi kabullenip bulunduğum ortamdan, kendimden ödün vermeden maksimum faydayı almaya çalıştım. Ve en önemlisi otorite ile ilgili ilişki durumumu odağıma almadım ve gereğinden fazla anlam yükleyip, çokça beklenti içine girmedim. Yaptığım şey her neyse Nihal olarak keyif ve başarı ile sonuçlandırma isteğimi besledim. Kimseden bir davranış yada ödül görmek için yapmamaya çalıştım.Peki işe yaradı mı sizce … Durun cevap vereyim öyle bir yaradı ki anlatamam. Artık bulunduğum ortamda Nihal olarak duruşu ile, katılımı ile, olaylara bakışı ile kendim olarak bulunmaya başladım. Otoritenin durumuna göre kendimi hal ve tutum takınmaktan vazgeçtim. Zaman zaman esnetebildiğim bir çizgim oldu ve kişilerde buna saygı duyuyor artık. Böylelikle çatışmalar olsa bile daha yapıcı bir hal almış oldu

Benim hikayem böyle eminim ki siz de bu konuya biraz vakit ayırırsanız neler neler çıkacaktır.Bu konudaki hayat oyununuzu tekrar tekrar ,dekor-perde-oyuncular değişse bile seyredin. Emin olun ki her şey değişse bile sizin davranışlarınız aynı olmuştur. İşte o aynı davranışlar ipucu, bulun onları ve özgürleşin. Otoritenin sizi ve hayatınızı ne derece etkileyeceğine siz karar verin.

Sevgi ile bir not: Bu arada bu yazdıklarım yetişkinler için, karakteri oturmuş ve artık hayatta yolunu tek başına çizme gücüne sahip yaş grubu için. Şimdi oğlum falan okur sonra gelir bana ‘Ama anne sen demişsin ki … ile başlayan cümleler kurar, sonra anlat anlatabilirsen. Bu sebeple bu notu düşeyim ki başım ağrımasın ☺️

Sonsuz Sevgilerimle
Nihal

Yazı zamanı : Ada-İst U8NHNH 31.10/01.11.2018

nihal altunsüzer
Yazar Hakkında

1978 Adana doğumlu, evli ve 2 çocuklu biriyim. 2022’de ailemle Amerika’ya taşındık. Çukurova Üniversitesi’nden mezun oldum, 16 yıl yöneticilik yaptım. Profesyonel yaşam ve öğrenci koçuyum. 2022’de aile içi iletişim kitabımı yayımladım. Çalışmalarımı ve eğitimlerimi online sürdürüyorum.

“Otorite ile ilişki durumu : Karışık !” üzerine 5 yorum

  1. Ne kadar doğru bir yaklaşım gerçekten çok karşılaştığım karakterlerden. Şimdi taşlar yerine oturdu aydınlandım diyebilirim çok teşekkür ederim

    Cevapla

Yorum yapın