Mutlu olmanın anahtarı, var mı isteyen ?

Çoğumuza hayat gayen ne diye sorsak, mutlu olmak diye yanıtlar. Peki, mutlu insana doğru giderken ne tür bir kişiliğe yada hayata bakışa sahip olmalıyız, hiç düşündünüz mü? Hep yazdığım gibi mutlu olmak bir seçim ama yine de biraz sonra yazacağım özelliklere sahip bir insan için mutlu olmak daha kolay ve olası. Nedir mi o?

Son zamanlarda çok fazla karşıma çıkmaya başlayan bir tanım aslında bahsedeceğim konu. Yıllarca önce bunun üzerinde çalışma yapmıştım ama yazısını yazmayı hiç düşünmemiştim. Böyle çok karşıma çıkınca vardır bir hayır bir iki bir şey karalayım dedim. Öyle hem de ilk aklıma geldiği gibi. Yok Yunanca’ da bu demek Fransızca’da şu demek diye değil. Sözlük anlamını ne yapalım ama değil mi? Bize hayatın içinde ne demek o lazım. Şimdi baktım da yazdıklarıma hala hangi konudan bahsedeceğim yazmamışım. Hahaha, söylüyorum OTANTİK OLMAK.

Otantikliği 2 aşamada ele alacağım. Birincisi kendimiz ile ilgili diğeri çevremizle ilgili olan.

1. Kişinin kendi ile ilgili otantik olması demek kendini sevmesi ve kendini olduğu gibi kabul etme ile ilgili barışık olması demektir. Uzaktan bakılınca gölge gibi seçilemeyen değil de, kendi gibi olan gerçek, ışık saçan ve enerjik olandır. Toplumun dayatmalarına boyun eğip kabul verip o şekilde yaşayan değil de, kendi mantık süzgecinden geçirip kendi ile uyum içinde olanlara rıza göstermesi, diğerlerine duygularını yadsımadan tavrını koyması demektir. Bütün bunlar kendi için doğru mu değil mi bilebilmesi için tabii ki kendi ve bu dünyadaki varlık sebebi ile ilgili düşünmüş, çalışmalar demeyimlemiş ve bir takım saptamalar yapmış olması da gerekir. Kendini bilmeyen kişi toplumun neresinde olduğunu, neye karşı durup neyi destekleyeceğini de bilemez çünkü. Bu sebeple sürekli bir gelişim içerisinde, araştıran, okuyan, öğrenen ve sorgulayan bir yapıda olur.

  • Otantik insan, hayatının komutasının kendinde olduğunu bilir. Tüm hayatının yaratımı kendi gücünde saklıdır. Başına gelen tatsız olaylarla ilgili sorumluluğu alır ve başkalarını suçlamaz. Çünkü bilir ki yaşadığı dış dünya kendi iç dünyasının bir yansımasıdır. Karşısına çıkan herkes, onun iç dünyasına göre yazmış olduğu senaryodaki oyunculardır. Sorumluluk almalı dedim ama bunu da abartmaz. Kendini insafsızca suçlayıp eleştirmez, hata yapabileceğini kabul eder. Derslerini alıp bir daha tekrarlamak üzere hayatına devam edebilir.
  • Otantik kişi, her gününü bir öncekinden daha iyi olmaya, daha çok öğrenmeye adar. Bunun yanında, daha çok yardım edip bütünün bir parçası olduğunu sürekli hatırlayarak birlik ve beraberlik içerisinde yaşamaya da önem verir. Bu sebeple şükretmek onun rutinidir. Sahip olduğu her şeye şükreder ama yokluk bilinci ile değil. Bolluk ve bereket içinde olduğuna inanarak, sahip olduğu her duyguya, insana yada bir çöpe bile şükreder. Bilir ki en güzel yaratımlar, en tatmin yaşamlar ancak şükür enerjisinde iken yaratılır.

2. Çevresi ile ilgili etkileşimi açısından baktığımızda, otantik kişi duygularını üslubu ile herkese en doğru cümlelerle anlatır. Duygularını bastırmaz bilir ki zamanında doğru şekilde ifade etmediği bu duygular, sonra daha vahim duygu patlamalarına sebebiyet verebilir. Sosyal maskelerden uzak durur. Her ortamda bir çizgisi ve prensipleri vardır. Ama bu prensipler ona sabitlik katmaz. Yeri geldiğinde başkalarını onaylayacak kadar da esnektir.

  • İletişim halinde iken etkin dinleme yapar. Kişinin tüm süreçlerini önemser ve ona bunu hissettirir. Empatiktir. Karşısındaki kişiye önem verdiğini sonra ki konuşmalarında öncekileri hatırlayarak onlara ilişkin sorular sorarak belli eder. Karşı taraf değer gördüğünü hisseder. Onları dinlerken anda olur.Bir sonraki cümlede ne söyleceğine değilde, gerçekten kişinin ne söylediğine odaklanır.
  • Kişilere özelikle de sevdiği insanlara güzel sözler söylemekten imtina etmez. Onları ne kadar çok sevdiğini ve ne kadar önemli olduklarını söyler. Bu anlamda açıktır. Duygularını bastırmaz.
  • Şimdi ilk okuduğumda beni çok şaşırtan ‘ Aaa evet ya’ dedirten bir özelliğe geldik. Hazır mısınız? Siz de aaa evet ya olursanız lütfen aşağıya yoruma yazın? İşte geliyor. Otantik kişiler yardım istemekten çekinmez. Çünkü mükemmel olmadıklarını bilirler. Çevresindeki insanlardan ilgili konularda yardım isteyerek onların o konularda iyi olduklarını kabul etmiş olurlar. Ve bu şekilde daha önce yazdığım gibi bütünün parçası olmak ve birlik beraberlik için de yaşamak için de kendilerine izin vermiş olurlar. Şimdi yazacaklarım tamamen kişisel, benden bir örnek. Ben bunu ilk okuduğumda farkettim ki ben hep insanlara yük olamamak için yardım istemediğimi sanırdım. Meğer kendimi ‘Ben mükemmelim’ inancına o kadar gömmüşüm ki yardım istemek bir nevi beni katımda acizlikmiş. Kimse birşeyi benim gibi mükemmel yapamaza inanıyormuşum. Ve ben bu sebepten hiç yardım istemediğim gibi kimse de bana yardım etmeye yeltenmiyormuş.Hemcinslerim daha iyi anlayacağı bir konudan bahsedeceğim şimdi. Yıllarca eve yardımcı bulamamıştım. İşte yalandan arıyordum güya. Ama içten içe ‘Aman nasıl olcak benim gibi olamaz diyordum. Ben mükemmelim ya! İşte bunu farkettikten sonra – 3 yıl önceydi sanırım – ‘Dur !’ dedim hemen kendime, her şeyi yapmaya ne zamanın ne de enerjin yeter. Ayrıca sen her şeyi layığı ile yapacak kadar mükemmel değilsin. Bunu kabul et ve yardım almaya kendini aç. Ve ne oldu; 2 ay sonra yardımcı buldum ve o günden bu yana evde hep yardımcım oldu. Şimdi ben artık yardım isteyebiliyorum. Bilmediğim şeyleri bilmiyorum diyebiliyorum. Bir bilene sorup o kişileri de bildikleri için onurlandırıyorum. Ve böylece hayatı daha kolay yaşıyorum. Tavsiye ediyorum.Yardım isteyin, böylelikle başkalarının da yardım etmesini sağlayarak o manevi duyguyu yaşamalarına izin vermiş olursunuz. Kısacası , yardım edin ama size yardım etmelerine de kendizi açın. Kimse kahraman değil- gerçi aramızda X-MEN olabilir ama – herkesin yardıma ihtiyacı var 🙂

Otantik olmak, işte bu yazdıklarımın bir zatta vuku bulmuş hali. Çok zor mu bence değil ? Sonrasında hayatına katacaklarını düşündüğünde bence buna değer. Bunun için lütfen önce kendini SEV ve TANI. Bu dünyaya doğup ve öyle sessizce zamanı gelince göçüp gitmek için gelmediğini hatırla. Bir amacın var ve seni sen yapan bu amaç için cebine koydukların. Otantik olmak, sana üstüne basa basa, altını çize çize, bilinçli ve keyifli yaşamana yarayacak bir özellik. Böyle yaşamak istiyorsan, hadi şimdi araştır, oku, sor ve aslında hep olmak istediğin kişi ol.

Sonsuz sevgilerimle

Nihal

nihal altunsüzer
Yazar Hakkında

1978 Adana doğumlu, evli ve 2 çocuklu biriyim. 2022’de ailemle Amerika’ya taşındık. Çukurova Üniversitesi’nden mezun oldum, 16 yıl yöneticilik yaptım. Profesyonel yaşam ve öğrenci koçuyum. 2022’de aile içi iletişim kitabımı yayımladım. Çalışmalarımı ve eğitimlerimi online sürdürüyorum.

“Mutlu olmanın anahtarı, var mı isteyen ?” üzerine 2 yorum

  1. doğruluk iyilik güzellikle sevgi ve dostluktur mutluluğun mimarı
    şiirli elleriyle o yapar gönlümüzün sarayını
    güllerde karanfillerden …
    Sizi de benim yazı ve şiirleri okuyup yorumlamaya bekliyorum. Dost selamlar.

    Cevapla

Yorum yapın