Ne zaman Profesyonel Koç ‘a ne zaman Psikolog’ a gideriz?

Konuya başlamadan önce bu konu ile ilgili bir anımı anlatmak istiyorum üzülerek ;
@nihalaltunsuzer instagram hesabımı ilk açtığımda nickname’de yasamkocu ifadesi vardı. Ve ben açtığımda tabi yine iddialı başladım ve DM’ ye psikolog olduğunu yazan en az 15 kişi resmen sosyal medya zorbalığı yaparak Koçluk mesleğini kötüleyen mesajlar atıp beni rahatsız etmişlerdi. Ne kadar üzücü değil mi? Onlar bile bilmiyor ayrımı. Kimse kimsenin alanına girmiyor halbuki. Umarım şimdi bu yazdıklarımı okuyorlardır

Sürekli kafa karıştıran konumuza gelecek olursak ;
Profesyonel Yaşam Koçu ve Psikolog arasındaki fark nedir? İkisi birbirine yakın gibi görünse de aslında çok farklı meslek dalları

İki meslek arasındaki belirgin fark, Koç’ un klinik rahatsızlığı olmayan (psikolojik açıdan normal) bireylerle çalışıyor olması. Yani bir Koç, panik atak, kişilik bozukluğu, obsesif kompulsif bozukluk vb. klinik durumu olan bir bireye hiçbir şart ve koşul altında müdahale edemez veya tanı koyamaz! ICF etik kodlarına göre bu kuruma dahil bir Koç, böyle bir Danışan ile karşılasırsa derhal psikolog ya da psikiyatriste yönlendirme yapar. Yani, Koç’un ve Danışan’ ın gündeminde tedavi edilmesi gereken bir psikolojik rahatsızlık yoktur, ulaşılması gereken bir hedef vardır.

Klasik yaklaşımı yaşatalım ve gelelim sözlük anlamına ;
Koç kelimesi Türkçe’ ye İngilizce’ deki “coach- otobüs, taşımak” anlamına gelen kelimeden geçmiştir. Yani Koç, anlamını bu temadan alır. Bir noktadan başka bir noktaya götürmek. Koç, hedefe kilitlenir, strateji belirler, plan yapar, cesaretlendirir, dinler, anlar, yol gösterir, hedefe giden yolu gösterir, yol boyunca eşlik eder, sizi yolda tutar ve başarınıza katkı sağlar. İyi bir yol arkadaşıdır. Hedeflerle çalışır.  İşte koç tam olarak budur.

Koç, klinik açıdan normal bireylerle çalışır demiştim. Normal demek, herhangi bir derdi sıkıntısı olmayan demek değildir, sadece klinik tanısı yok demektir. Yani Koçlar sorunları olan normal bireylerle sorunlarını çözmek için veya sorunları olmayan bireylerle yaşam kalitesini daha da artırmak için çalışabilir. Bir Koç, Danışanının olmayı hayal ettiği (hedeflediği) yere ulaşması için destek veren, başarı sürecini hızlandıran, olası başarısızlık sebeplerini tespit edebilen, motive eden, yüreklendiren, yola ışık tutan uzmandır. Kısacası kişiyi bir yerden varmak istediği yere taşıyan, ona yol arkadaşlığı yapan rehberdir.

Koçun size katacaklarını sıralamak gerekirse ;

Potansiyelinizi ortaya koyabildiğiniz daha tatmin bir hayat

Değiştirmeniz zor olan durumlara farklı bakış açıları

Kendinizi farketmek : Güçlü yönler, geliştirilmesi gerekenler

Hayattaki  sorunları önce olduğu gibi kabul edip sonra onları dönüştürme becerisi

Somut hedefler: Eğitim, kariyer, ilişki ya da para gerçekleştirmeye yardım

Aile içi kaliteli bir iletişim için tatmin bireyler olmalarına yardım

İyi bir eğitimle oldukça fazla Danışan ile çalışmış deneyimi almış bir Koç sizi hedeflerinize en hızlı şekilde ulaştırıp, dönüştürmek konusunda iyi uzman, bir yol arkadaşı ve rehberdir.

Koçluk süreçleri normal bireylerde psikologların terapi süreçlerine göre çok daha hızlı sonuç verir. Çünkü koçlukta kullanılan yöntemler psikoterapi yöntemlerinin aksine sonuç odaklı ve çabuk etki eden türdendir. Koçlar da psikologlar gibi, düzenli, titiz ve yapılandırılmış seanslar yapar. Her Koç, sistematik bir görüşme süreci planlar. Aktif dinleme, soru sorma, yansıtma yapma gibi yöntemlerle psikoloji biliminin görüşme konseptinden faydalanır.

Her meslekte olduğu gibi bu meslek grubunda da uzmanlığın sorgulanması gereklidir. Dikkat etmeniz gereken şey, seçtiğiniz koçların ICF(International Coach Federation-Uluslararası Koçluk Federasyonu) ya da IAC(International Association of Coaching-Uluslararası Koçluk Derneği) akredite bir programdan mezun olup olmadığıdır. Bu kurumların onayladığı yerlerde eğitim alan Koçlar zaten çalışma etiğine sahip ve sınırlarının bilincinde olan kişilerdir. Çünkü iyi bir eğitim almamış bir Koç yanlış yaklaşım ve tutumlarla hem vakit hem de nakit kaybına sebep olabilir. Dahası mevcut durumu analiz edemezler kendi alanına girmeyen bir duruma müdahale edip daha kötü sonuçların ortaya çıkmasına sebep olabilir.

Evet Dostlar, umarım şimdi daha nettir.
Hayatta hedefleriniz varsa
İyi bir kariyer
İyi bir ilişki
İyi bir siz
Ve bunlara dair herşey için
Kendinizi ;
Yetersiz
Az motive
Adanmışlıktan ve disiplinden uzak
Enerjisi düşük
Hissediyorsanız olmanız gereken yer eğitimli ve deneyimli bir Profesyonel Yaşam Koçu ‘nun yanıdır

Sonsuz sevgilerimle

Nihal

nihal altunsüzer
Yazar Hakkında

1978 Adana doğumlu, evli ve 2 çocuklu biriyim. 2022’de ailemle Amerika’ya taşındık. Çukurova Üniversitesi’nden mezun oldum, 16 yıl yöneticilik yaptım. Profesyonel yaşam ve öğrenci koçuyum. 2022’de aile içi iletişim kitabımı yayımladım. Çalışmalarımı ve eğitimlerimi online sürdürüyorum.

Yorum yapın